Антониу Гутериш ще бъде ефективен генерален секретар на ООН, уверен е Обама
Антониу Гутериш ще бъде ефективен генерален секретар на ООН, уверен е Обама / Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама изрази увереност, че следващият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш ще бъде ефективен ръководител, предадоха Ройтерс и АП. "Той има изключителна репутация", заяви Обама преди среща с Гутериш в Белия дом.

Гутериш определи приключването на конфликта в Сирия за „основен приоритет“

Президентът отбеляза, че бившият португалски премиер и върховен комисар на ООН за бежанците е оглавявал многостранни делегации на най-високо ниво, и изрази "голяма увереност", че под ръководството на Гутериш ООН ще може ефективно да действа по въпроси като климатичните промени и международната бежанска криза.

"Във време, когато тези предизвикателства се увеличават, ще бъде от решаващо значение да имаме ефективен партньор в лицето на генералния секретар на ООН", каза Обама.

Бан Ки-мун определи Антониу Гутериш като „превъзходен избор"

Гутериш, който ще заеме поста на 1 януари, каза, че е готов "да работи в близко сътрудничество със САЩ при сегашното правителство" и "също със следващото правителство".

Бъдещият генерален секретар на ООН - очакване за нов полъх

Той изрази готовност да изгради отношения с правителството на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Източник: БТА