Бъдещият генерален секретар на ООН - очакване за нов полъх
Бъдещият генерален секретар на ООН - очакване за нов полъх / Guliver/Getty Images

На 1 януари 2017 г. португалецът Антонио Гутериш поема поста генерален секретар на ООН от южнокорееца Бан Ки-мун с мисия да укрепи институция, отслабена от напрежението между големите световни сили и множащите се конфликти по света, предаде АФП.

Бившият Върховен комисар на ООН за бежанците, който бе изправен на този пост пред най-тежката хуманитарна криза след Втората световна война, днес беше официално назначен от 193-те страни в ООН с петгодишен мандат, след като миналия четвъртък получи "благословията" на 15-те страни в Съвета за сигурност.

Вчера Гутериш, 67-годишен полиглот, се настани заедно с временния си екип във временните си офиси срещу централата на ООН в Ню Йорк. Като Върховен комисар на ООН за бежанците Гутериш бе на предната линия на въоръжените конфликти и човешкото страдание, заяви Бан Ки-мун. Работата му беше спасителен пояс за милиони и милиони хора, принудени да напуснат дома си, допълни той.

Бан Ки-мун определи Антониу Гутериш като „превъзходен избор"

"Политическите му инстинкти съвпадат с тези на ООН: сътрудничество в името на общото благо, споделена отговорност за хората и за планетата. Доверявам се на съветите му отдавна", подчерта досегашният генерален секретар.

Бившият португалски премиер разполага с два месеца преди да встъпи в новите си функции в Ню Йорк, но към него вече има големи очаквания да поеме инициативата при големите днешни кризи като войната в Сирия или кризата с бежанците, в контекст на изострено напрежение между САЩ, Русия и Китай.

Очакванията са още по-високи поради разочарованието от дискретния Бан Ки-мун, генерален секретар от 10 години - човек със скромна комуникативност, той беше неспособен на енергични действия пред големите конфликти на времето: Сирия, Йемен или Южен Судан.

Гутериш: Искам да бъда строител на мостове

Още при номинирането му от Съвета за сигурност миналата седмица Гутериш обеща "да служи на най-уязвимите като жертвите на конфликти и на тероризма". Той изрази надежда също, че по-бързото му назначаване на поста от предвиденото отразява "способността на Съвета за сигурност да действа единно и в единомислие, за да може да реагира бързо на ужасяващите предизвикателства на нашето време".

Гутериш беше избран на най-престижния в световната дипломация пост с необичайно прозрачна процедура. От десетилетия изборът на генерален секретар се извършваше при закрити врати между петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

Посланичката на САЩ в ООН Саманта Пауър обаче предупреди, че новият генерален секретар наследява "най-сложните предизвикателства пред мира, сигурността, правата на човека и развитието, които светът познава".

Източник: БТА