Гутериш: Искам да бъда строител на мостове и човек, който създава условия за консенсус
Гутериш: Искам да бъда строител на мостове и човек, който създава условия за консенсус / БГНЕС, архив

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който се очаква да стане следващия генерален секретар на ООН каза, че иска да бъде "честен брокер, строител на мостове и човек, който се опитва да създава условия за консенсус", предаде Асошиейтед прес.

Антониу Гутериш е явен фаворит за поста генерален секретар на ООН (ВИДЕО)

Ветеранът политик и дипломат, който вчера спечели единодушна подкрепа от Съвета за сигурност, каза в интервю за агенцията и за други две медии по време на кампанията си, че ако спечели надпреварата за високия пост, целта му ще бъде да работи с всички страни, за да помогне за разрешаването на поредицата от сложни проблеми в глобалния дневен ред.

Съветът за сигурност ще се събере при закрити врата днес за официално гласуване по кандидатурата на Гутериш.

Гутериш, който побеждаваше при всички предварителни гласувания досега, бе единственият от 10-те кандидати, който не получи нито един глас "не насърчавам" при вчерашното гласуване в Съвета за сигурност.

Резултатът разочарова онези, които водеха кампания за избирането на жена или кандидат от Източна Европа за първи път начело на ООН, отбелязва АП.

"Гардиън": Бързият край на надпреварата беше особен удар за Кристалина Георгиева

Гутериш почти сигурно ще назначи жена за заместник-генерален секретар. В интервюто си той каза, че едно от най-важните неща в дейността на ООН, където доминират мъже, е "да има паритет между половете".

"Мисля, че живеем в свят, където се множат нововъзникващите конфликти, и се сблъскваме с огромни трудности при разрешаването на конфликтите, - каза той. - Налице е очевидна липса на капацитет в международната общност да се предотвратяват и разрешават конфликти."

Необходима е, подчерта Гутериш, "дипломация на мира", която изисква дискретни дипломатически контакти и совалки между основните играчи в конфликтите и споровете.

Генералният секретар трябва също така да се ангажира колкото е възможно повече и "да действа смирено, опитвайки се да създава условия страните членки, които са ключовите играчи във всеки процес, да успяват да действат заедно и да преодоляват различията си".

Бокова се изкачи четвърта в гласуването за ООН, Георгиева остана осма

Гутериш каза още, че простият отговор на въпроса защо желае да бъде генерален секретар, може да бъде открит в "Притчата за талантите" от библейския Нов завет, която той нарече "централно нещо в моя живот". "Мисля, че през живота си човек получава много подаръци, и има задължение да отвръща по същия начин, нали? И да умножава получените подаръци", отбеляза португалецът. Къде по-добре мога да се отплатя за онова, което съм получил през живота си, попита риторично той, визирайки ключовата роля на ООН в съвременния свят.

Източник: БТА