Общото събрание на ООН назначи днес бившия португалски премиер Антониу Гутериш за деветия генерален секретар на организацията за пет години от 1 януари 2017 г., предадоха световните агенции.

67-годишният Гутериш ще замени досегашния генерален секретар, 72-годишния южнокореец Бан Ки-мун. Бан ще се оттегли в края на тази година след два мандата на поста.

Гутериш е премиер на Португалия в периода 1995-2002 г., а от 2005 до 2015 г. беше върховен комисар на ООН за бежанците. Резолюцията за официалното му назначаване за следващ генерален секретар беше приета днес от Общото събрание без гласуване.

Бан Ки-мун определи Антониу Гутериш като „превъзходен избор"

Председателят на Общото събрание Питър Томсън представи резолюцията, заяви, че иска тя да бъде приета във възторжена атмосфера и удари с чукчето си, което означаваше приемането й, а присъстващите дипломати избухнаха в аплодисменти.
Гутериш въплъщава най-високите стандарти на компетентност, почтеност и лидерство, каза Томсън.

Той също така отправи похвали за прозрачния процес по избирането на Гутериш. "Уверен съм, че Гутериш ще служи предано на световната общност като морален авторитет и ще бъде гласът на нашата морална съвест и човечност през целия свой мандат", заяви Томсън.

В своята реч сегашният генерален секретар Бан открои десетте години на Гутериш като върховен комисар на ООН за бежанците. Пред Общото събрание Бан заяви, че Гутериш е "най-известен там, където е най-важно, на предните линии на въоръжените конфликти и човешкото страдание".

Той заяви, че приемникът му има голям и солиден политически опит, натрупан като премиер на Португалия. "Политическите му инстинкти", каза обаче Бан, "са тези на ООН - сътрудничество в името на общото благо и споделена отговорност за хората и планетата". "Той признава решаващата значимост на овластяването на жените, от масите за мирни преговори до залите на тази сграда", заяви още Бан.

Гутериш: Искам да бъда строител на мостове и човек, който създава условия за консенсус

Изборът на Гутериш разочарова мнозина, които агитираха за пръв път за генерален секретар да бъде избрана жена или представител на източноевропейска страна, но дипломатите подчертаха, че са гласували за най-добрия кандидат, без да вземат под внимание други критерии, отбелязва АП.

15-членният Съвет за сигурност миналата седмица единодушно препоръча на Общото събрание да назначи Гутериш. Той победи 12 кандидати, седем от които бяха жени. Дипломатите сега следят кого ще назначи Гутериш на висши постове в ООН на фона на спекулации от дипломатически и вътрешни кръгове в организацията, че Китай ще иска негов гражданин да оглави мироопазването и че Русия има силно желание да поеме ръководството на политическите въпроси.

В момента мироопазването се ръководи от французин, политическите въпроси от американец, а хуманитарните от британец. Пожелал анонимност високопоставен дипломат от ООН заяви, че няколко души са настояли, че Гутериш не е сключвал никакви сделки, за да спечели гласовете на Русия и Китай.

Генералният секретар на ООН ръководи 44 000 служители, както и над 100 000 миротворци. Отговорностите на поста включват въпроси като човешките права, бежанците и климатичните промени, както и набирането на финансиране за различните кампании на организацията.

Източник: БТА