Марая Кери
Марая Кери / Gulliver/Getty Images
Тази вечер за първи път Марая Кери ще изнесе концерт в Саудитска Арабия, но все повече жени я призовават да отмени шоуто в подкрепа на задържаните саудитски правозащитнички, предаде Асошиейтед прес.

Кери е най-голямата световна звезда, която ще пее в кралството, откакто то започна да смекчава десетилетните ограничения върху шоубизнеса, музиката и забавленията като част от усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да въведе реформи в икономиката и обществото, отбелязва агенцията.

В Саудитска Арабия: Получаваш СМС, ако семейният ти статут се промени

Според активисти концертът на Марая Кери е опит на кралството да изчисти имиджа си след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.
Представители на певицата заявиха пред Асошиейтед прес, че когато получила предложението да пее пред смесена публика в Саудитска Арабия, тя го приела като възможност за положителна стъпка към премахването на джендър сегрегацията. 

"Като първата жена - международен артист, която ще изнесе представление в Саудитска Арабия, Марая признава културното значение на това събитие и ще продължи да подкрепя глобалните усилия за постигане на равенство за всички", се казва в изявлението на екипа на певицата. 

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

През декември Рияд бе домакин на състезание от "Формула Е" и хиляди млади саудитци и чужденци след това празнуваха през нощта с концерти на Енрике Иглесиас, Блек айд пийс (The Black Eyed Peas) и диджей Давид Гета.

Според активистката Омайма Ал Наджар, потърсила убежище в чужбина, концертите отклоняват вниманието на обществото от войната срещу хусите в Йемен, нарушенията на човешките права и законите, ограничаващи свободите на жените в кралството.

По искане на Рияд Netflix махна епизод от филм в Саудитска Арабия

Ал Наджар е съоснователка на асоциацията "Жени за права в Саудитска Арабия", инициатор на петицията, призоваваща Марая Кери да бойкотира страната. Асоциацията искаше да окаже публичен натиск над певицата, която според нея "има властта да застане зад каузата на жените като артист и жена".

Активисти изпращат туитове директно на самата изпълнителка и я призовават да се информира за видните саудитски правозащитнички, които са в ареста от май, след като които водиха продължителна кампания за социални промени и за повече права за жените. Сред задържаните има девойки на 20 години, майки, баби, пенсионирани преподавателки. Срещу тях са повдигнати неясни обвинения за престъпления срещу националната сигурност. 

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Според Ал Наджар световни знаменитости като Марая Кери биха могли да поставят като условие за концертите си в Саудитска Арабия освобождаването на правозащитничките.

Сам по себе си бойкотът няма да има особено значение за обикновените поданици, много от които и без това не могат да си позволят билетите за концерта на Кери - най-евтините струват около 80 долара, а тези за ВИП местата - 530 долара и те вече са разпродадени. Месечната заплата на саудитците е около 2600 долара, отбелязва АП.

Концертът ще се състои в т.нар. икономическо градче "Крал Адбула", на два часа път с кола от свещения град Мека, което представлява нещо като анклав за чужденци. Комплексът е охраняван и в него може да се влиза само с разрешение.
БТА