/ БГНЕС
Руският олигарх Роман Абрамович си купи нов самолет - Boeing 787-8 Dreamliner. Приблизителната му цена е $350 милиона, което го прави най-скъпият частен самолет в Русия. Това съобщи Forbes.

Според изданието общо авиокомпаниите в света разполагат с 250 от тези самолети, но такива огромни самолети рядко се използват за лични нужди. Dreamliner на Абрамович е построен през 2015 г. за частния швейцарски авиооператор Privateair, но никога не е бил предаден на него. През 2019 г. самолетът започна да бъде оборудван в съответствие с исканията на руския милиардер. Според Flight Radar, самолетът е излетял от Базел (Швейцария) за Москва на 18 декември 2021 г. Източник на Forbes каза, че лайнерът има място за 50 пътници, включително гости, охрана и придружители. Все още не се знае нищо за детайлите на интериорната украса.

В началото на ноември стана известно, че Абрамович е решил да продаде другия си самолет Boeing 767-300ER за $100 милиона. Самолетът е произведен през 2003 г. и e струва. на купувача $315 милиона. Може да побере до 34 пътника. Той има една отличителна черта - върху него е монтирана противоракетна система. Боингът разполагал с три спални за гости, трапезария, читалня и всекидневна. Във въздуха той прекарва 7080 летателни часа, завършвайки 1954 излитания и кацания. Намирането на нов собственик обаче може да бъде трудно: купувачите в този сегмент са много взискателни и искат самолетите им да имат индивидуален интериор, който да се откроява от останалите.

По-рано през декември беше съобщено, че компанията Millhouse на Абрамович е купила терен в Геленджик с изоставения стадион "Спартак". Предишният собственик на територията беше краснодарската компания Рамо-М. Имотът с площ 2200 хектара се намира на 100 метра от Черно море. По-рано се предвиждаше на мястото на стадиона да бъде изграден търговски и развлекателен комплекс.
БГНЕС