/ ThinkStock/Getty Images
Около 85 процента от единия милиард малокалибрени огнестрелни оръжия в света са собственост на цивилни, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Женева организация "Смол Армс Сървей".

Числата варират чувствително в различните държави. В САЩ пропорцията е 120 оръжия на 100 души от населението, което означава общо 393 300 000 оръжия. Американските граждани притежават около 40 процента от общия брой огнестрелни оръжия в света.

Кои са най-големите износители на оръжие в света?

След САЩ се нареждат Йемен с 53 малокалибрени огнестрелни оръжия на 100 души и Черна гора с 39,1 оръжия на 100 човека.

Страни като Индонезия, Япония, Малави и няколко островни държави имат едни от най-ниските проценти на притежаване на огнестрелно оръжие.

g
ThinkStock/Getty Images

Само 13 процента от малокалибрените огнестрелни оръжия са собственост на военни и два процента на служители на реда, се посочва в доклада.

Психично болни ще могат да купуват оръжие в САЩ

Наблюдава се също така повишаване на общия брой на огнестрелните оръжия, притежавани от цивилни - от около 650 милиона през 2006 г. до 857 милиона миналата година.

Само около 100 милиона притежавани от граждани оръжия са регистрирани, което представлява едва около 12 процента от общия им брой в света. В доклада се отбелязва, че некачественото съхраняване на данните за регистрациите и липсата на изисквания за регистрация в много държави усложняват опитите за точно преброяване.
БТА