8 деца са сред загиналите при обстрел край Дамаск
8 деца са сред загиналите при обстрел край Дамаск / снимка: БГНЕС

Над 50 души са загинали днес в района на Дамаск, след като бунтовници подложиха на масиран ракетен обстрел центъра на сирийската столица, а в отговор самолети на режима бомбардираха източните предградия, намиращи се под контрол на опозицията, предаде ДПА.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права около 70 ракети са попаднали в обикновено спокойните централни райони на сирийската столица, контролирани от правителството. Най-малко 49 души, включително осем деца, са убити в намиращите се под контрола на бунтовниците предградия Дума и Ербин при последвалата бомбардировка на правителствените сили.

Атаките бяха нанесени два дни, след като водачът на най-голямата бунтовническа фракция в източните предградия заяви, че столицата ще се смята за "военна зона". Захран Алуш, командир на "Армията на исляма", предупреди цивилното население да стои далеч от обектите на силите за сигурност и да не излиза на улицата през работно време. Той написа днес в Туитър, че на прицел са взети определени сгради на военните и силите за сигурност, но според местни жители обстрелът е засегнал предимно жилищни райони.

Централните и северните части на Дамаск досега бяха пощадени от конфликта, който скоро ще навлезе в четвъртата си година, докато бедните предградия в района Гута в покрайнините на столицата, които са под контрола на "Армията на исляма" и на други бунтовнически групировки, предимно ислямистки, бяха опустошени от въздушните удари на режима. Предградията на практика бяха обсадени от правителствените сили. Останали без припаси, бунтовниците в няколко района бяха принудени да приемат прекратяване на огъня.

Източник: БТА