50 изчезнали подводници на Пхенян стряскат Сеул
50 изчезнали подводници на Пхенян стряскат Сеул / снимка: БГНЕС, архив

Мистерията около 50 изчезнали севернокорейски подводници задълбочава безпокойството около заплахите на Пхенян за откриване на огън отвъд севернокорйската граница. Сеул вчера съобщи, че подводниците, които съставляват около 70% от подводния флот на Северна Корея, са напуснали пристанищата си на домуване и не могат да бъдат открити, съобщава БГНЕС.

Напрежението между Северна и Южна Корея расте

Разузнавателни самолети на САЩ и Южна Корея, както и военноморски съдове претърсиха вчера водите около източното и западното крайбрежие на Корейския полуостров за подводници. Военни представители коментираха, че извеждането на подводници е най-голямото в региона от времената на Корейската война, съобщи в. "Индипендънт".

Севернокорейската армия е напълно готова за военни действия

Въпросът е дали 50-те подводници имат заповеди да атакуват търговски или военни кораби, или само да бъдат използвани като демонстрация на мускули.

"Никой не знае", заяви говорител на бойния южнокорейски флот. "Мобилизираме всичките си разузнавателни ресурси".

Загрижеността от неизвестното местоположение на подводниците засили безпокойството от удвояването от страна на Северна Корея на тежката артилерия и други оръжия от тяхната страна на демилитаризираната зона, която разделя двете корейски държави от 1953 г.