Четирима души, излежаващи присъди, са загинали, а 61 са ранени, след като снощи в затвора Евин в иранската столица избухна пожар, съобщи днес на сайта си съдебната власт в ислямската република, предадоха световните осведомителни агенции.

"Четирима затворници са починали в резултат от вдишване на дим, предизвикан от пожар, а 61 са ранени", гласи съобщение в Мизан онлайн, като уточнява, че четирима от ранените са в тежко състояние.

Затвор Евин Техеран Иран
БГНЕС

Иранската агенция ИРНА предаде, че 51 от ранените са лекувани амбулаторно. В болница са общо 10 пострадали.

ирански затвор пожар
БТА

Пламъците лумнали в шивашки цех на затвора след конфликт между затворници, осъдени за финансови измами и кражби, заради който избухнали безредици.

Местните власти казват, че не става дума за бунт в затвора, положението е под контрол, а инцидентът няма връзка с неотдавнашните безредици в страната.
При инцидента няма избягали затворници.
Държавните медии днес излъчиха кадри с последиците от пожара, на които се виждат обгорели стени и тавани в помещение, за което се посочва, че е горният етаж на шивашки цех в затвора.

ИРНА съобщи вчера, като се позова на висш служител по сигурността, че е имало сблъсъци между затворници в едно от отделенията на Евин и надзиратели.
Служителят казал, че затворниците подпалили склад, пълен със затворнически униформи, откъдето тръгнал пожарът. 
 

Днес пред сградата на затвора се събраха близки на лишени от свобода, с надежда да получат информация за състоянието им.
БТА