Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Алексей Навални в ареста за срок от 30 дни до 15 февруари, съобщи пред ТАСС адвокатът Вадим Кобзев.

„Съдът в Химки реши, че Навални ще бъде арестуван до 15 февруари", обяви Кобзев.

Както се съобщава по-рано в пресслужбата на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Москва, на 17 януари на летище „Шереметиево“ служители на отдела за издирване на оперативната дирекция на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия задържаха Алексей Навални за множество нарушения на изпитателния му срок. На 29 януари Симоновският съд в Москва ще разгледа искането за замяна на условната присъда на Навални по делото „Ив Роше“ с ефективна.

На 30 декември 2014 г. Замоскворецкият окръжен съд на Москва осъди Навални на условна присъда от три години и шест месеца затвор с глоба от 500 хиляди рубли за измама и пране на пари, като му определи изпитателен срок от пет години. На 4 август 2017 г. тя бе продължена за още една година.

Дисидентът Алексей Навални бе задържан вчера при пристигането си със самолет в Москва от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне. 

На видео, заснето в полицейски участък, се чува как Навални назовава съдебното заседание "тотално беззаконие" и обвинява президента Владимир Путин, че от страх погазва наказателния кодекс. Пред полицейския участък, при температура минус 18 градуса, се бяха събрали около 200 привърженици на Навални, които настояваха той да бъде освободен.

Изтъкнатият критик на Кремъл бе задържан вчера по заповед на Федералната служба за изпълнение на наказанията по обвинение, че е нарушил изискванията на условна присъда по дело, което според него е изфабрикувано. Днешното заседание на съда бе излъчвано на живо от привърженици на Навални. 

Представители на ООН и западни държави призоваха Русия да освободи опозиционния политик, а някои държави заплашиха с допълнителни санкции срещу руски чиновници, отговорни по случая.
БТА