25 хиляди грузинци протестират в Тбилиси
25 хиляди грузинци протестират в Тбилиси / netinfo

Близо 25 хиляди души се събраха на организиран от опозицията митинг на площада пред парламента в грузинската столица, предаде ИТАР-ТАСС. Към площада продължават да прииждат хора от столицата и провинцията.

Сградата на парламента е обградена от стотици полицаи. Митингът започна с половин час закъснение поради технически проблеми - не работеха високоговорителите.

Протестната акция беше открита от депутата Гия Тортладзе, член на опозиционното движение "За единна Грузия". Той припомни исканията на Националния съвет на опозиционните партии, обединяващ десетина формации, към президента Михаил Саакашвили. На първо място опозицията настоява парламентарните избори да бъдат през март или април, а не през есента на 2008 година, защото напролет изтича мандатът на сегашния парламент.

Приетото миналата година от парламента решение за едновременни президентски и парламентарни избори през есента на 2008 г. опозицията смята за незаконно, посочи Тортладзе. Опозицията настоява и за промени в избирателния кодекс и за освобождаване на арестувани от властите лидери и членове на опозиционни движения.

Националният съвет на опозиционните партии поиска от президента Саакашвили да отговори на исканията им до края на деня и заплаши, че в противен случай митингът в Тбилиси ще стане безсрочен.