Около 23 милиона деца по света са пропуснали през 2020 г. задължителната ваксинация срещу дифтерит, тетанус и коклюш (ДТК) - 3,7 милиона повече, отколкото през 2019 г. и най-много от 2009 г. насам, показват данни, публикувани от Световната здравна организация и УНИЦЕФ и цитирани от ДПА.

Повечето страни отчитат спад при задължителните детски имунизации миналата година. До 17 милиона деца вероятно не са получили нито една ваксина през годината, посочват в изявление организациите.

Доц. Кунчев: Децата без проблеми и специфични заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19

Повечето от тези деца живеят на места, засегнати от конфликти, в отдалечени общности или в бедняшки квартали. Те живеят в лишения и имат ограничен достъп до основни здравни и социални услуги. Родителите се натъкваха на затворени здравни заведения или се плашеха от зараза с коронавирус, ако попаднат в болница.

Най-засегнатите райони са Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие, показват данните.

Докато страните се опитват да получат достъп до ваксини срещу ковид, беше изгубен постигнатият напредък при другите имунизации, което поставя децата в опасност от унищожителни, но предотвратими заболявания като дребна шарка, детски паралич или менингит, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ваксината на Sinovac получи одобрение в Китай за спешна употреба при деца и юноши

"През 2021 г. имаме потенциал за пълна катастрофа", предупреди д-р Кейт ОТБрайън, директор на имунизационния отдел към СЗО в Женева, цитирана от Франс прес.

Пандемията наложи пренасочване на ресурсите и персонала към борбата срещу ковид, много здравни служби трябваше да затворят или да съкратят работното си време. Хората се бояха да излизат, за не се заразят, дори когато ограничителните мерки не им забраняваха това.

Последиците от това, че децата са незащитени, и от прибързаното премахване на здравните ограничения срещу ковид вече се усещат, каза ОТБрайън и даде пример с огнища на морбили в Пакистан.

Съчетанието от тези два фактора представлява абсолютна катастрофа, за която сега бием тревога, защото трябва да действаме незабавно, за да защитим децата, заяви тя.
БТА