Израелски въздушни удари отнеха живота на 16 души, половината от тях деца, в град Рафах в Южна Газа, съобщиха лекари, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че армията е продължила да стреля срещу цели в районите на обсадения анклав, в които мирните жители бяха изпратени, за да търсят убежище.

В същото време все още няма информация дали лекарствата, които преминаха вчера на територията като част от споразумение, сключено с посредничеството на Франция и Катар, са били раздадени на десетки заложници с хронични заболявания, държани от "Хамас".

Турският външен министър: Кризата в Газа може да се разпространи в целия регион

Повече от 100 дни след нападението на "Хамас" на 7 октомври Израел продължава да води една от най-смъртоносните и най-разрушителните военни операции в съвременната история с цел да унищожи радикалната групировка, която управлява Газа от 2007 г. и да освободи заловените заложници. Войната нагнетява напрежение в целия регион и създава опасност от разпалването на още конфликти. 

От началото на войната 24 620 палестинци са били убити, а около 61 830 са ранени при израелските удари срещу Газа, съобщи здравното министерство в ивицата, цитирано от Ройтерс. През последните 24 часа са убити 172 палестинци и 326 са пострадали. По данни на ООН 85% от 2,3 милионна души в гъстонаселения анклав са били принудени да избягат от домовете си, като организацията заяви, че една четвърт от населението гладува.

В Израел отбелязват първия рожден ден на Кфир Бибас, най-младият заложник, взет в Газа

Стотици хиляди хора се вслушаха в израелските нареждания за евакуация и се отправиха към Южна Газа, където убежищата на ООН вече са препълнени и са издигнати огромни палаткови лагери. Израел обаче продължава ударите си, за които твърди, че са насочени към военни цели във всички части на Газа, но при нападенията загиват много жени и деца, отбелязва Ройтерс.

Доктор Талат Бархум от болницата "Ел Наджар" в Рафах потвърди броя на смъртните случаи след ударите в града и заяви, че още десетки хора са пострадали. 
 
Анелия Пенкова/БТА