/ БГНЕС, архив
16 чуждестранни земеделски работници загинаха през последните 48 часа при две катастрофи между микробуси, връщащи се от полето и камиони, превозващи домати в разгара на събирането на реколтата в Южна Италия, съобщи АФП.

В събота следобед четирима африканци загинаха и четирима бяха тежко ранени при една катастрофа, а вчера следобед микробус беше блъснат от камион и никой от 12-те пътници, всички чужденци, не оцеля.

Работници мигранти загинаха при пътна катастрофа в Италия (СНИМКИ)

Двете катастрофи станаха в провинция Фоджа в Пулия, където хиляди африкански земеделски работници, а също и поляци, българи и румънци прекарват лятото в бране на домати под изпепеляващото слънце.

Въпреки че всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане, а много от тях живеят в бедняшки квартали, отбелязва агенцията.

Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)

Италианският премиер Джузепе Конте обяви снощи, че във вторник ще посети Фоджа, за да изрази солидарността на правителството.

На общо събрание, организирано вчера в един от бедняшките квартали в региона след първата катастрофа, десетки африкански земеделски работници решиха да организират в сряда стачка с искане за достойни условия на труд.
БТА