/ iStock/Getty Images
14 руски военни моряци подводничари са загинали при пожар на борда на дълбоководен спускаем апарат в териториалните води на Русия. Това съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и РИА Новости.
 
Русия пусна видеоклип с тест на нов безпилотен подводен апарат (ВИДЕО)

Според съобщението инцидентът е станал вчера, докато екипажът е извършвал батиметрични изследвания в рамките на "изучаване на придънното пространство на Световния океан в интерес на Военноморския флот (ВМФ) на Русия". Благодарение на "самоотвержените действия" на моряците пожарът е бил потушен, н те са загинали вследствие на отравяне от изпаренията при горенето.

Понастоящем дълбоководният апарат се намира в руската военноморска база в Североморск, Мурманска област. Разследването се ръководи от главнокомандващия на ВМФ на Русия. Министерството добави, че огънят е потушен, благодарение на безкористните действия на екипа.

Русия изстреля балистични ракети от ядрена подводница

Западните агенции цитират ТАСС и РИА и припомнят, че през август 2000 г. руската подводница "Курск", задвижвана с ядрена енергия, потъна в Баренцово море след две експлозии на борда. Тогава загинаха всички 118 моряци на борда.
БТА