/ / iStock/Getty Images
Властите в Португалия са установили 37 случая на заразяване с маймунска едра шарка, съобщи в понеделник вестник „Diário de Notícias”.

"В Португалия са потвърдени още 14 случая на заразяване на хора с вируса на маймунската едра шарка, като общият брой на потвърдените случаи до момента е 37", съобщи Генералната дирекция по здравеопазване. От там уточниха, че се очакват резултатите от тестовете на други евентуални заразени.

Заради маймунската шарка: ЕС обсъжда ограничения за пътувания и ваксини

Световната здравна организация отбелязва, че маймунската едра шарка е рядко вирусно заболяване, което се среща предимно в отдалечени райони в Централна и Западна Африка в близост до влажни тропически гори.

Според СЗО вирусът се предава на хората от диви животни, като гризачи и примати, а вторичното му разпространение чрез предаване от човек на човек е ограничено.

Обичайният процент на смъртност при огнища на маймунска едра шарка е между 1 и 10 %, като повечето смъртни случаи са в по-младите възрастови групи, уточнява организацията.


Белгия налага 3-седмична карантина на пациенти с маймунска едра шарка

Няма специфично лечение или ваксина за вариола, но предварителната ваксинация срещу дребна шарка също осигурява много ефективна превенция на заболяването.
БГНЕС