Лукарски: Кабинет и коалиция се прави на основата на идеи, не на персони
Лукарски: Кабинет и коалиция се прави на основата на идеи, не на персони / netinfo
Лукарски: Кабинет и коалиция се прави на основата на идеи, не на персони
75388
Лукарски: Кабинет и коалиция се прави на основата на идеи, не на персони
  • Лукарски: Кабинет и коалиция се прави на основата на идеи, не на персони

Искания за оставката на председателя на СДС Божидар Лукарски заваляха от избиратели на Реформаторския блок, които подкрепили съюза заради позицията Бойко Борисов да не бъде отново премиер, а Цветан Цветанов вътрешен министър. В неделя Лукарски първо заяви, че това било "трик" повече избиратели да гласуват за блока, после се отрече от думите си, а днес заяви, че не дължи извинение за позицията си.

Персоналните претенции на Реформаторския блок разсърдиха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В понеделник ГЕРБ заявиха, че няма да разчитат на блока за съставяне на ново правителство. В сряда се очаква ръководството на Реформаторския блок да се събере и да се определи спрямо партията на Борисов.

Не смятам, че има за какво да се извинявам. Използвал съм тази реплика в афект, но репликата отговаря. Общо взето нашето преброяване показа, че това е вдигнало вота. Думата "трик" не е точна, но аз затова казвам и в кръга на шегата.

Добре, но това не е ли подмяна на вота, защото много хора са гласували за вас само заради позицията ви, а сега...

Не, не е подмяна на вота. Освен това в позицията отдавна се казва, че не поддържам тази позиция и съм казал многократно и преди изборите, че не можем да поставяме персонални забележки. Едно правителство и една коалиция се прави не на основата на персони, а на основата на идеи и политики.

Имаше и позиция на Реформаторския блок.

Няма такава позиция. Ако прочетеш внимателно, много внимателно, че "се стреми", не че няма. Нека бъдем точни и да използваме правилните думи. Както грешно съм използвал думата "трик", така и много внимателно съм подбрал думата, че "се стремим". Това не значи, че няма да подкрепим.

Има искания за вашата оставка във Фейсбук.

Фейсбук не е официален орган нито на Реформаторския блок, още по-малко на СДС. Оставката на председател на СДС могат да искат органи на СДС. Другите хора във Фейсбук могат да искат оставката на жена си вкъщи. Освен това това са тролове и са едни и същи хора, близки до един определен олигархичен кръг, който много добре знаем как, къде и защо, които не ме харесват.

Кой олигархичен кръг?

Това оставям на твоя анализ.

Все пак СДС кога ще вземе решение за това какво ще бъде отношението, а пък и каква позиция ще изрази пред ръководството на Реформаторския блок за евентуално бъдещо управление с ГЕРБ?

СДС е изразило своята позиция и позицията е, че трябва да се седне с ГЕРБ, ако ни поканят, разбира се, до този момент не са ни поканили, да се седне на масата на преговорите, като се поставят на масата определени политики за извършване на реформи в България, от които ние няма да отстъпим.

Кои са тези реформи?

Реформи в правосъдието, реформи в образованието, реформа в административната система.

Вие честитихте ли победата на лидера на ГЕРБ, понеже някои други политически лидери вече са го направили с SMS или обаждане.

Не, не съм честитил нито с SMS, нито с обаждане. Аз на пресконференцията казах, Корман Исмаилов каза и аз се присъединявам към неговите думи, че поздравяваме Борисов за първото място на изборите. Но аз лично не съм се обаждал, нито съм честитил с SMS.

Тази ваша позиция, че не може да се искат персонални отстъпки от страна на ГЕРБ, засяга ли и Цветан Цветанов?

Аз смятам, че Цветанов не е подходящ за вътрешен министър, но ГЕРБ е този, който предлага. Нека видим какво ще предложи ГЕРБ и тогава ще го обсъждаме. Ако ни предложи изобщо на нас.

А ако му предложат друг министерски пост?

На Цветанов ли?

Да.

Нека да видим, не съм мислил по въпроса.