РЗС, ГЕРБ биха махнали депутатския имунитет, Синята коалиция - не
РЗС, ГЕРБ биха махнали депутатския имунитет, Синята коалиция - не / Снимки: Sofia Photo Agency и БГНЕС
РЗС, ГЕРБ биха махнали депутатския имунитет, Синята коалиция - не
20555
РЗС, ГЕРБ биха махнали депутатския имунитет, Синята коалиция - не
  • РЗС, ГЕРБ биха махнали депутатския имунитет, Синята коалиция - не

Какво ще се случи с депутатския имунитет в случай на евентуално участие на партията в следващото правителство - на този въпрос отговориха ГЕРБ, „Ред, законност и справедливост" и Синята коалиция в дебат в предаването „Седмицата". Ето какво мнение изразиха Цветан Цветанов, Илия Илиев и Димо Гяуров по темата (бел. ред.: по реда на изказванията им в студиото):

Цветан Цветанов, лидер на ГЕРБ: „Кандидат-депутатът и депутатът не трябва да се различават от всеки останал български гражданин, каквото усещане се създаде напоследък в обществото. Хора, които имаха правната възможност, използваха тази привилегия и се кандидатираха за депутати, за да излязат от там, където трябва да бъдат. И тук въпросът е дали правораздаването е достатъчно ефективно. Ако има безспорни доказателства за когото и да било, че извършва или организира престъпна дейност, естествено, че трябва да стои в затвора. Но днес ние имаме притеснение от политическата полиция, която се въвежда и тук вина носят управляващите. Няма нужда от този имунитет, всички трябва да отговаряме пред закона и да бъдем равни пред него.

Илия Илиев, РЗС: „Ред, законност и справедливост" изповядва тезата, че имунитетът не е най-важното нещо. Като човек, преминал през структурите на МВР, лежал и в ареста, с писмено постановление ми бе забранено и да коментирам, аз категорично мога да заявя, че имунитетът не трябва да го има. Моето влизане в политиката и прекратяването на делото е съвпадение. Аз съм морален човек и ако делото ми не бе прекратено, нямаше да вляза в политиката. Не може при депутата да има, а при гражданина да няма имунитет - всеки прави и говори това, което може да говори, разбира се, в рамките на закона. Когато обаче нещо се изнася, то трябва да е с факти и доказателства, а не само общо говорене".

Димо Гяуров, Синята коалиция: „Аз лично съм за запазване на нещата такива, каквито са, от нормативна гледна точка, с други думи - запазване на функционалния имунитет. Не защото аз или някой от моите колеги се чувстваме заплашени, а защото това е въпрос на демократично достижение. Всяка нормална държава е длъжна да осигури защита най-вече на кандидат-депутатите, не толкова на народните представители, за да могат политическите партии да се чувстват сигурни и да спазват правилата на политическата игра, които да не се нарушат. Но категорично съм против пипането на закона заради това, че някой некадърник не си върши работата. Ако сроковете се спазват, ако разследването е адекватно, ако всичко в предварителното производство се върши съобразно закона и с една нормална кадърност, няма да се стига до тук - спомнете си колко месеци разследват Галеви".

Целия дебат чуйте в прикачения звуков файл