Генка Щикерова и Владислава Тричкова
Генка Щикерова и Владислава Тричкова / NOVA
Генка Шикерова получи голямата награда, а Владислава Тричкова е победител в категория „Млад журналист“
Репортерите на NOVA Генка Шикерова и Владислава Тричкова бяха отличени в седмото издание на журналистическите награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Генка Щикерова получи голямата награда за разследването си „Преразпределянето на парите за Хитрино“. В него тя потърси отговори на въпросите как се харчат средствата за помощи на пострадалите и защо година след трагедията потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки.

„Цяла България в един момент живееше с трагедията в Хитрино. И за мен наистина беше много важно да разберем какво се случва с тези пари. Да осигурим някаква прозрачност, още повече, че ние имахме индикации за това, че там се случва нещо нередно, без да знаем конкретно точно какво, поради липсата на информация. Към момента липсата на информация продължава да е факт. Никой не знае колко точно струва квадратен метър нова къща в Хитрино, никой не знае какви точно ремонти са извършени и за колко точно пари. Продължавам да получавам сигнали, че там има нередности, така че в Хитрино има какво още да се прави като материали“ – каза Генка Шикерова.

Генка Щикерова
NOVA

История за неравната битка на жена с онкологично заболяване донесе на репортера Владислава Тричкова приза в категорията „Млад журналист“. Тя разказа на зрителите на NOVA усилието на Цвета да намери биологичните си родители, но не от любопитство, а за спасение.

„Вярвам, че съм получила правилните уроци, вярвам, че съм срещнала хората, които да ми покажат, че важното е да питаш. Да питаш, докато не получиш отговора, който трябва. Мога да обещая, че няма да отстъпвам от принципите си. Оттук нататък продължавам в същия дух“ – сподели Владислава Тричкова.

Владислава Тричкова
NOVA

По традиция грамоти получиха и отличените в челната тройка. Сред тях са репортерите на NOVA Тина Ивайлова и Глория Николова в категория „Телевизия“, както и операторът Андрей Стоилов в категория „Снимащ журналист“.

награди
NOVA