Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка
Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка / БГНЕС
Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка
25533
Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка
  • Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка

България, заедно с Румъния и Литва, е с най-високи показатели от рак на маточната шийка в Европа. Това заяви доц. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър, на кръгла маса на тема „Борба с рака на маточната шийка". Всеки ден у нас умира по една жена от болестта. Годишно по света се регистрират около 500 000 нови случая с това заболяване, а 250 000 жени умират от него. По прогнози на Световната здравна организация очаква (СЗО) се очаква смъртните случаи от рак на маточната шийка да нараснат до 320 000 през 2015 г. и до 435 000 през 2030 г.

Здравка Валерианова посочи още тревожна статистика: „Само в европейския регион всяка година заболяват приблизително около 65 000 жени и умират почти 32 000. Много съществено е, че новите страни членки на ЕС, между които и България, имат над два пъти повече новозаболели от рак на маточната шийка, в сравнение със старите страни членки. Какво става в света? Най-висока е заболеваемостта в Централна и Южна Америка, Карибите и Африка, с най-низки показатели са Близкия Изток, Китай и Австралия. Ако през 1965 г. ние сме имали ниски показатели на смъртността, сега вече имаме такива показатели, каквито са имали развитите страни през 1965 г. - точно обратната тенденция".

Доц. Здравка Валерианова многократно изтъкна, че ракът на маточната шийка може да бъде предотвратен чрез ваксина и масови прегледи.

Ракът на маточната шийка се причинява от някои типове човешки папиломeн вирус (HPV). Съществуват над 100 типа HPV и около 15 от тях могат да причинят изменения в цервикалните клетки, които да прогресират до рак на маточната шийка. HPV се разпространява най-вече по полов път, но може да се предаде от човек на човек и при всеки кожен контакт. Повечето зрели мъже и жени рано или късно могат да станат носители на HPV.

Въпреки че презервативите са много ефективни за предотвратяване на инфекции, предавани по полов път, те не са толкова ефективни за предотвратяване на зараза с HPV, защото HPV може да се открие върху кожата, която не се покрива от презерватива. Вече има възможност за ваксинация срещу двата най-често срещани типа HPV- тип 16 и 18, които причиняват около 2/3 от всички случаи с рак на маточната шийка и много цитонамазки с отклонения. Настоящите ваксини обаче не предпазват срещу всички типове HPV. Затова дори жената да се ваксинира, тя трябва да ходи на редовни медицински прегледи. Т.е. ваксинацията не отменя необходимостта от редовни скринингови прегледи. Всички жени на възраст от 30 до 60 години трябва редовно да минават на преглед.

Повечето жени, които се заразят с HPV, се освобождават от него в рамките на 6 до 24 месеца без да разберат, че са били заразени. Някои жени обаче не могат да се освободят от вируса и точно те имат повишен риск да заболеят от рак на маточната шийка.