Восъчните фигури на Левски и Ботев в експозиция във Варна
Восъчните фигури на Левски и Ботев в експозиция във Варна / netinfo

Христо Ботев, Васил Левски, император Александър Втори, голямата ялтенска тройка - Сталин, Чърчил и Рузвелт, Ленин, Хитлер, Чарли Чаплин, Арнолд Шварценегер, Мерилин Монро, Марлене Дитрих, четворката от "Бийтълс", Фреди Меркюри, Хари Потър - това са само част от персонажите, които представя подредената пътуваща експозиция на Музея на восъчните фигури от Санкт Петербург в главното фоайе на втория етаж във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Фигурите са общо 30 на брой, в реални размери, изработени с много восък и стабилизиращи добавки, но има и силиконови – като Чаплин например, пояснява Николай Тодоров, представител на руския музей за България, с чиято инициатива и средства са направени фигурите на Христо Ботев и Васил Левски.

За изработването на националните герои са били необходими 14 месеца, от които 5 месеца само за събирането на личностните данни. Преди да започне работата, информацията от 400 страници за двамата велики българи пък била преведена на руски от двама независими един от друг преводачи. По-важното е обаче, че от двете фигури могат да бъдат научени и не малко интересни неща, оставащи скрити зад идеализирания художествен образ. Например ширещата се представа за Ботев е, че е бил исполин, но в действителност той е бил висок около 1,75 м., с модните по това време европейски обувки с високи токове – близо 1,83 м., казва г-н Тодоров. Сведенията за него са взети от спомените на съпругата му Венета, реалистичните портрети на зографа Георги Данчев, от капитана на кораба "Радецки". Сериозно изследване в това отношение е направил историкът проф. Михаил Грънчаров.

Освен това поетът е имал възрядка брада, под която се е виждала папийонката, а не както ни е познат от популярните ретуширани фотографии. Автентичният Ботев има дълги пръсти и белег на лявото слепоочие от детинство; косата му пък не е смолисто черна, а кафява с червен оттенък, казва още Николай Тодоров.

Малко по-трудно е била събрана оскъдната информация за Апостола, но и при него стандартният образ не се покрива съвсем с пресъздадения във восък. По думите на Тодоров обаче паметникът на Левски в центъра на столицата е много близък до оригинала. След като бъдат показани в още няколко български града, фигурите на националните светини Христо Ботев и Васил Левски няма да отпътуват за Русия, а ще отидат в двата национални музея в Карлово и в Калофер, каза Тодоров.

Любопитна подробност е и, че костюмите на двамата революционери са били ушити в Професионалната гимназия по облекло в Калофер, като само изработката на илиците в европейския шаячен костюм на Левски са отнели 15-ина дни. За прическите на восъчните фигури е използвана истинска коса, а очите са човешки протези, правени в Швейцария, каза още Николай Тодоров.

Върху всяка една фигура е работил екип от 40 души – специалист, който е присадил косата, гримьор, художник, скулптор, перукер, моделиер, обущар и т. н.

Цената на една фигура в Санктпетербургския музей излиза от 5 до 15 000 евро, като изработването на восъчен прототип на жив човек излиза по-евтино и, разбира се, става по-бързо, каза още Тодоров. За сравнение цената на една фигура в Музея на мадам Тюсо е около 50 000 английски лири.

Николай Тодоров сподели още, че има желание по-нататък да бъдат направени и восъчни фигури на тримата демократично избрани български президенти.

Началото на руската колекция от восъчни фигури слага Петър Велики, който си поръчва собствен бюст и такъв на дъщеря си. Вече близо 300 години в Ермитажа се пази восъчният му образ, изработен от прочутия скулптор и архитект Карло Растрели. Музеят в Санкт Петербург притежава около 3 000 восъчни фигури на известни личности от цял свят, но в една експозиция по принцип не участват повече от 50 – 60 фигури, каза още представителят на музея в нашата страна. Експозицията може да бъде посетена всеки ден от 10 до 20 часа до 26 октомври. /БГНЕС/