Виктория
Виктория
Българският представител на Евровизия 2020 Виктория отмени европейското си турне през март и април. През оставащите два месеца до конкурса в Ротердам младата певица ще се съсредоточи върху вокалната и сценичната си подготовката за музикалната надпревара в Ротердам.

Виктория написа в социалните си мрежи:

“Всички имаме мечти, копнежи, амбиции и важни проекти, които са възпрепятствани от сегашната кризисна ситуация. В моменти като този обаче, ние трябва да се обединим и да застанем зад опазването на човешкото здраве и живот, които са най-важните ценности.

Призовавам всички мои последователи да проявят стриктна дисциплина и отговорност, за да може животът да продължи нормално възможно най-скоро. Евровизия е едно от най-важните събития в годината за много хора по света и се провежда ежегодно от 1956 година насам с послание за единение и солидарност между народите в Европа. Сега повече от всякога имаме нужда от този пример, за да се справим с тежката ситуация заедно.

С екипа ми преценихме, че пътуванията в момента носят неоправдан риск, с което е напълно невъзможно да се изпълнят първоначалните ни планове за срещи с българските общности и промо концерти в редица европейски градове като Лондон, Мадрид, Амстердам и други. През месеците до Евровизия ще се подготвяме усилено, за да представим България по най-добрия начин през май месец.

Убедена съм, че в бъдеще ще имаме много други възможности да се срещнем на живо. Време е за дисциплина, отговорност и солидарност. #StayHome #StaySafe”

Българската песен на Евровизия 2020 беше представена на 7 март в ефира на БНТ 1 и YouTube канала на Евровизия. До момента видеото е гледано над 1 милион и 500 хиляди пъти.

Организаторите на Евровизия от Европейския съюз за радио и телевизия излязоха с официално становище на 13 март във връзка с провеждането на конкурса в Ротердам: “Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) следи отблизо ситуацията по отношение на разпространението на COVID-19 и следва последните съвети и насоки от СЗО и националните здравни органи в Нидерландия. Организацията работи в тясно сътрудничество с нидерландските водещи телевизионни оператори NPO, NOS и AVROTROS и с местните власти в Ротердам, за да проучи различни потенциални сценарии за провеждането конкурса за песен Евровизия 2020. С оглед, че към днешна дата остават 2 месеца до полуфиналите на 12 и 14 май и големия финал на 16 май, както и съобразно бързо променящата се ситуация в Нидерландия и останалите участващи държави, все още е рано да се вземат окончателни решения. Имайки това предвид, работата по 65-ия конкурс за песен на Евровизия в Ротердам продължава по първоначален план.”

Двата полуфинала и големият финал на Евровизия 2020 ще бъдат излъчени на живо по БНТ 1 на 12, 14 и 16 май от 22 часа. България ще вземе участие във втория полуфинал на 14 май.