С песен на санскрит посрещнаха Цецка Цачева в училище Георги Раковски в Делхи
С песен на санскрит посрещнаха Цецка Цачева в училище Георги Раковски в Делхи / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В последния ден от официалната визита в Индия българската парламентарна делегация посети училището в Делхи, носещо името на Георги Стойков Раковски. С песен на древния индийски език санскрит и с възгласи "Добре дошли, мили гости" учениците от престижното държавно индийско училище посрещнаха българските парламентаристи, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева засади вечно зеленото дръвче арокария в двора на училището, където се издига паметник на Раковски. В началото на програмата, по стар индийски обичай, главният официален гост Цецка Цачева запали светилник и откри тържествения концерт, подготвен специално в чест на гостуващата българска делегация. С приветствени слова към учителите и учениците се обърнаха председателят на Народното събрание и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

В своите приветствия директорът по образованието в правителството на Делхи Диван Чанд и учителите от гимназията изразиха гордостта на учениците от факта, че техен патрон е великият българин Раковски, пише БТА. Цецка Цачева подари от името на Народното събрание изложба "Многоликият свят на Раковски", изготвена със съдействието на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията е с документални снимки, факсимилета и ръкописи, представящи живота и делото на големия български възрожденец.

Вярвам, че тази експозиция ще обогати библиотеката на училището и ще разшири познанията на младите индийци за българската история, заяви Цецка Цачева. Тя подчерта, че
изложбата показва не само интереса на българския революционер към древната история и богатото културно наследство на Индия, но и позициите му на хуманист, който е съчувствал на борещия се за своята независимост индийски народ и е издигнал глас в подкрепа на тази борба. Училището получи като дар от българския парламент и нова копирна машина. В чест на българската делегация учениците от училище "Раковски" в Делхи изнесоха концертна програма с традиционни фолклорни песни и танци от различни краища на Индия, се казва в съобщението на пресцентъра на Народното събрание.

Записките на Георги Раковски за индийските обичаи, за санскритския и българския език и за древните връзки на българите с Индия, са част от изложбата "Многоликият свят на Георги Стойков Раковски". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подари от името на парламента експозицията на училището в Делхи, носещо името на Георги Раковски, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Документалните снимки, факсимилета и ръкописи в изложбата са от личния архив на поета, съхраняван в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Материали за експозицията е предоставил и Военно-историческият музей. Сред експонатите са копие на ръкописа - чернова на обявление за вестник "Дунавски лебед", в което Раковски предлага да се разгледа българското минало, като търси историческите му корени в Индия, както и бележникът му със записки по българска история. "План за освобождение на България от 1861 г." "Привременен закон за народните горски чети от 1867 г.", както и възвание на Раковски към българите, с което призовава съотечествениците си към борба за освобождение, също са представени в изложбата.

Експозицията, която ще обогати библиотеката на училището, показва не само интереса на българския революционер към древната история и богато културно наследство на Индия, но и позициите му на хуманист, който съчувства на борещия се за своята независимост индийски народ и издига глас в подкрепа на тази борба. В изложбата са включени и снимки на Георги Раковски, на родното му място - Котел, на негови съратници. Тя дава цялостна информация за живота и делото на българския революционер, поет, публицист и изследовател.

Българската парламентарна делегация подари на училището в Делхи, в което през тази година се обучават общо 1130 ученици, и копирна машина. Престижното държавно училище получи името на българския възрожденец Георги Раковски, през 1998 г. с решение на правителството на Индия, се посочва в съобщението на пресцентъра на Народното събрание.