/ iStock
Мъжете се чувстват по-щастливи в отношенията си, когато техните партньорки намират шегите им за по-смешни от техните собствени.

Това установиха група психолози от Университета на Силезия, Университета "Кардинал Стефан Вишински" в Полша и Университета в Падуа, Италия. Данните са публикувани в списание Personality and Individual Differences.

Смехът подобрява способностите за мислене

Изследователите са интервюирали 149 хетеросексуални двойки със средна продължителност на връзката около седем години.  Доброволците съобщават колко често се шегуват с партньора си, колко често партньорът се шегува и колко често смятат шегите му за смешни.
 

двойка любов смях
iStock


Оказва се, че мъжете се шегуват по-често и оценяват шегите си като по-успешни, въпреки че няма разлики по пол в честотата на смях при шегите на партньора.  Мъжкият хумор по-често се свързва с агресия и себеутвърждаване.

Младоженци си размениха клетви за вечна любов на дъното на морето край Алонисос

В същото време мъжете се чувстват по-щастливи във връзки, в които партньорката оценява шегите им като по-смешни от нейните.

„Шегите, смехът и хуморът все още са част от механизмите, участващи в изграждането на взаимоотношения между партньорите в дългосрочни отношения“, заключават изследователите.