/ iStock/Getty Images
Смехът и шегите подобряват обективно човешките способности за мислене, защото съществено активизират кръвообращението в съответните раздели на главния мозък, съобщи ТАСС, позовавайки се на японски учени.

Специалисти от медицинския факултет на университета Кинки са изследвали ролята на смеха за мисленето по поръчка на корпорацията "Кирин холдингс".

От януари до април те са провеждали експерименти с участието на 25 жени и мъже на възраст между 40 и 65 години, на които са показвали записи на изпълнения на известни японски комици. Тестовете показват, че след смях забележимо се повишава скоростта на реакция, изостря се паметта и концентрацията. Участниците в експериментите са правели изчисления на ум много по-бързо, отговаряли по-точно на въпроси в различни области.

Медицинските проучвания показват, че след смях кръвообращението в предните дялове на мозъка се увеличава приблизително 2,7 пъти. В активността на един от ензимите има спад, което сочи към наличие на психологически стрес.

Благоприятното въздействие на смеха е известно от древни времена, но това е първият път, когато подобно научно изследване се провежда в Япония.
БТА