смях
смях / Istock
Вижте как влияе върху нервната система и имунитета на човек
Всички сме чували, че смехът е най-доброто лекарство.

Ако сте човек, който се смее често, значи получавате огромни дози от този лек. А ако не се смеете, поправете тази грешка, жизнено важно е.

Знаете ли, че се смеем средно по 1 минута на ден? Препоръчително е обаче да го правим поне в продължение на 10 минути. Смехът носи големи ползи за здравето и това не е мит. Всеки от нас трябва да си дава повече време за смях.

Но как наистина ви влияе смеха?

1. Полезен е за сърцето

смях
Istock

Проучвания показват, че при хората, които се смеят повече, рискът от сърдечни заболявания е по-малък

2. Бори се с рака

смях
Istock

Раковата терапия в Съединените щати включва и терапия чрез смях. Тя засилва имунитета, облекчава болката и подобрява настроението на пациентите.

3. Заздравява любовни връзки

смях
Istock

Хората, които се смеят заедно създават по-силна връзка помежду си. Това може би се отдава на силата му да намалява гнева и стреса, като проправя път на позитивните чувства.

4. Подобрява работната среда

смях
Istock

Смехът може да сближи работния екип. Сплотеността подобрява творческия процес и продуктивността като заздравява екипната работа и повдига духа.

5. Намалява стреса

смях
Istock

Стресът е една от главните причини за повечето съвременни болести. Намаляването му означава едно – те да бъдат далеч от нас и да не си засегнат.

6. Облекчава болката

смях
Istock

Ендорфинът е един от естествените болкоуспокоителни в тялото ни. Когато се смеем, неговото производство в тялото ни се повишава. Това създава чувство на облекчение. Ь

7. Убива депресията

смях
Istock

Ендорфинът е познат и като „хормон на щастието“. Заради това не е изненада, че производството му е благоприятно срещу депресията.

8. Засилва имунитета

смях
Istock

Смехът дава добър тласък на имунната система. Подобрява се и циркулацията на кръвта, съответно и тялото приема повече кислород.

9. Подобрява съня

смях
Istock

Проучване, направено в Япония показва, че при хората, които се смеят повече преди да заспят се наблюдава по-добро качество на съня.
novotopoznanie.com