/ ThinkStock/Getty Images
Труднодостъпната среда и намирането на работа са най-сериозните проблеми за незрящите хора. Около това становище се обединиха представители на различни организации, предаде БТА.

Живот в слепота: Момчето, което „вижда“ със сърцето си

За 10 години почти нищо не се направи за хората със зрителни увреждания, каза Асен Алтънков, председател на регионалната организация в София към Съюза на слепите. По думите му площад "Славейков" и Женският пазар са недостъпни за незрящи. Въпреки желанието на столичния кмет за подобряване на средата, трябва строителните фирми да имат обучени бригади за изграждането й, допълни той.

Братя Маринови карат луксозни коли, а според ТЕЛК са 100% слепи (ВИДЕО)

Не на последно място се нареждат предизвикателствата, свързани с ползването на различни услуги, образованието на незрящите, както и достъпът до информация, посочи Хюсеин Исмаил, началник на отдел "Права на хората с увреждания и дискриминация" в институцията на омбудсмана. По думите му програмата, която незрящите ползват към момента за работа с различни мобилни устройства, трябва да се актуализира, но липсва финансиране. Ако се изработи нов софтуер, ще са нужни 200-300 хил. лева, но ако се актуализира старата програма, ще трябват по-малко средства, обясни Исмаил.

Прокуратурата разследва скандал с ритник срещу израелски туристи в Слънчев бряг

Близо 250-300 незрящи деца са в училищата, каза още Исмаил и подчерта, че същинският проблем не е технически, а самото приобщаване на децата със зрителни проблеми.
Слепите в България са 13-14 хиляди, посочи Алтънков.
 
БТА