/ Gulliver/Getty Images
Най-скъпата картина на планетата - „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, е окачена на стената в яхтата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, съобщават ТАСС и АФП.

Шедьовърът беше продаден на търг през 2017 г. за сумата от 450 млн. долара. Агенциите цитират информация на портала Артнет.

Gulliver/Getty Images

Изследване на първия пейзаж на Леонардо да Винчи разкрива нови тайни (СНИМКА)

Картината на Леонардо е окачена в яхтата „Сирин“, принадлежаща на саудитския престолонаследник. Тя ще украсява плавателния съд, докато не бъде построен културният център в района на Ел-Ула в провинция Ел-Мадина, където ще бъде изложен шедьовърът.

Gulliver/Getty Images

По данни на агенция Блумбърг напоследък яхтата на принц Мохамед бин Салман се намира в района на египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Първоначално се предполагаше, че платното "Спасителят на света" ще бъде изложено във филиала на парижкия Лувър в Абу Даби. Но през месец март в. „Ню Йорк таймс“ написа, че тези планове са били отменени и че управата на музея в емирството не знае къде се намира платното.

Gulliver/Getty Images

През месец май в. „Телеграф“ помести статия, според която експерти от Лувъра се съмняват в авторството на Леонардо при сътворяването на „Спасителят на света“.
 
БТА