Над 1,5 милиона българи страдат от заболявания на щитовидната жлеза
Над 1,5 милиона българи страдат от заболявания на щитовидната жлеза / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 1,5 милиона българи страдат от заболявания на щитовидната жлеза
72592
Над 1,5 милиона българи страдат от заболявания на щитовидната жлеза
  • Над 1,5 милиона българи страдат от заболявания на щитовидната жлеза

На 25 май отбелязваме Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. Тогава започва и Международната тиреоидна седмица. Целта е да се повиши информираността на обществото по отношение на заболяванията на щитовидната жлеза - проблем, който засяга все повече хора у нас. Над 1 милион и половина българи страдат от заболявания на щитовидната жлеза. В световен мащаб хората с тиреоидни проблеми са над милиард и половина.

47% от хората в България имат изменения в структурата на щитовидната жлеза. Широко разпространени са и заболявания свързани със секрецията на жлезата, които водят и до редица други усложнения, свързани с обмяната на веществата, сърдечно-съдовата дейност и бременността. Тази година в Световния ден за борба с тиреоидните болести особен акцент се поставя на ракът на щитовидната жлеза. Това заболяване засяга и двата пола, но е по-характерно за жените коментира проф. Здравка Валерианова.

Последните данни показват, че в България има 298 нови случая, като през 2014 година се очаква новите случаи да са 350. Съотношението между мъжете и жените е около 1 към 3. Това е така както в световен мащаб, така и у нас. Нарастването при жените е около 4% на година от 1992 г. насам, при мъжете нарастването е около 3%", уточни проф. Здравка Валерианова.

По-голям процент от случаите на рак на щитовидната жлеза се наблюдава при жени под 50-годишна възраст. За успешното лечение е изключително важна превенцията и ранната диагностика. Рискови групи са хората с предишни проблеми на щитовидната жлеза и фамилна обремененост.