Кризата отвори уникален паметник на културата за масови посещения
Кризата отвори уникален паметник на културата за масови посещения / снимкa: Дарик - Русе
Кризата отвори уникален паметник на културата за масови посещения
31726
Кризата отвори уникален паметник на културата за масови посещения
  • Кризата отвори уникален паметник на културата за масови посещения

Античната Римска гробница в Силистра за първи път е отворена за масови посещения. Срещу 10 лв. силистренци и туристите ще могат да разгледат уникалните стенописи, запазени от ІV в. до днес в оригинален вид, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Неотдавна ръководството на музея предложи на общинските съветници идеята за отваряне на гробницата заради оскъдния бюджет на институцията. Разрешение е получено от Националния институт за недвижимото културно наследство. Отварянето е консултирано и със специалисти - климатолози, според които атмосферните условия през август и септември няма да навредят на стенописите.

Силистренската Римска гробница е сред най-известните, най-проучваните и най-дискутирани паметници на късноантичното изкуство в България и на Балканите. За разлика от повечето открити гробници от ІІІ - V век целият интериор на силистренската гробница е покрит с живопис.

На бял цокъл е разположен фриз от 11 правоъгълни полета, включени в керемиденочервена рамка. В дъното са изобразени съпружеската двойка господари, от двете страни са изобразени слуги, носещи различни битови предмети. Сводовата живопис наподобява богато украсен килим. Стенописите на гробницата се отнасят към времето на император Теодосий І /378 - 395 г./. Те са изключително важен извор за изучаване не само на културата на провинция Долна Мизия, но и на изкуството през Късната античност въобще, смятат специалистите.

Римската гробница в Силистра е открита случайно при изкопни работи през 1942 година. Регистрирана е като първия национален паметник на културата още през 1948-ма. Досега достъпът до нея бе ограничен, тай като уникалните й стенописи не са консервирани. През годините е направено заснемане и химически анализ. Но средства за консервация така и не се намериха.