/ iStock/Getty Images
Лекари споделиха кои са признаците за рака на стомаха, пише германското списание Focus. В ранните етапи заболяването често няма симптоми.

Повечето хора не приписват симптомите си на рак, а по-скоро ги пренебрегват и мислят, че става дума за чувствителен стомах или непоносимост към храни. Експертите посочиха това като една от причините две трети от пациентите да бъдат диагностицирани с рак на стомаха само в напреднал стадий. Лекарите призоваха хората да бъдат особено внимателни, ако има чувствителност към кафе, алкохол или някои видове плодове.

Внезапното отвращение към определени храни като месо, също трябва да бъде тревожно.

Може да има постоянна болка, натиск и подуване в горната част на корема, лошо храносмилане, затруднено преглъщане, загуба на апетит. Често пациентите се оригват и повръщат, изпитват и гадене. Освен това характерни са и общите симптоми на онкологични заболявания: умора, изтощение, намалена работоспособност.

Медиците припомниха, че откриването на рак в ранните етапи увеличава шансовете за възстановяване. Преди това те казаха, че бързото усещане за ситост по време на хранене може да е признак на рак на стомаха. 
БГНЕС