/ iStock/Getty Images
През последните две години пандемията оказа силно отрицателно въздействие върху хората с онкологични заболявания, заяви Ханс Клуге, директор на Регионалния офис на СЗО за Европа.

"Утре е Световният ден за борба с рака и искам да се възползвам от възможността да подчертая опустошителните последици, които пандемията има върху хората с онкологични заболявания през последните две години. Въздействието на COVID-19 наистина надхвърля рамките на самото заболяване", казва той.

"Един от всеки четирима души в Европа и Централна Азия е диагностициран с рак през живота си. Той е една от водещите причини за заболеваемост и смъртност в европейския регион на СЗО, като е причина за повече от 20% от всички смъртни случаи. Поглед назад: през последните две години скринингът, диагностиката и лечението на рака пострадаха безпрецедентно, тъй като здравните служби се опитваха да реагират на COVID-19."

Той даде следните примери: в ранните етапи на пандемията в Белгия диагностицирането на инвазивни тумори е намаляло с 44%, в Италия прегледите за колоректални заболявания са намалели с 46% между 2019 и 2020 г., а в Испания броят на диагностицираните през 2020 г. ракови заболявания е бил с 34% по-нисък от очаквания.

Последните проучвания на СЗО относно непрекъснатостта на основните здравни услуги по време на пандемията от COVID-19 показват, че процентът на неуспешните грижи за онкоболните - скрининг и лечение - през последното тримесечие на 2021 г. е бил 5-50% в докладващите държави. "Ситуацията се е подобрила в сравнение с първото тримесечие на миналата година, когато услугите бяха нарушени с над 50% в 44% от държавите и с 5-50% в останалите, но въздействието на тези смущения ще се усеща с години", подчертава Клуге.

44% от държавите съобщават за увеличаване на изоставането в скрининга за рак през втората половина на 2021 г. "Начинът, по който пандемията забавя лечението на рака и създава забавяния в предоставянето на услуги, има смъртоносно взаимодействие", добави регионалният директор.

"С напредването на събитията поддържането на основни здравни услуги, включително услуги в целия спектър на лечението на рака - от превенция, ранно откриване, диагностика и лечение до палиативни грижи - трябва да се превърне в компонент на планирането и реакцията при извънредни ситуации", каза Клуге. Той също така подчерта, че 30-40% от случаите на рак в Европа са предотвратими.
БГНЕС