/ iStock/Getty Images

Здравето е сред приоритетните грижи на хората - особено в последните 100 години, в които медицината направи възможно овладяването и лекуването на редица заболявания, а с това – и удължаването на човешкия живот. Тази грижа обаче като че ли е повече насочена към физическото здраве и по-малко – към психичното, и това може би има обяснение. Когато сме физически здрави, нямаме болки и можем да вършим всекидневните си задължения, сме по-склонни да неглижираме симптоми като често променливо настроение, тревожност и безпокойство, проблеми със съня... Докато те не започнат да се отразяват и на физическото ни състояние, докарвайки ни прекомерна умора, по-трудно ставане от леглото сутрин, липса на желание за общуване и апатия.

Тогава започваме да се оглеждаме около нас и да се опитваме да разберем откъде идва тази промяна. Често причините са в стреса, който пък идва от най-различни неща – някаква новост в заобикалящата ни среда, проблеми с работа или в личния живот. Промяната на навиците, особено когато не произтича от нашите желания, а е наложена отвън, често води до чувство за несправяне, тревожност и безпокойство. Смяната на сезоните допълнително налива масло в огъня и ето ни – уж трябва да сме в прекрасно настроение и едва ли не да летим от щастие в пролетния въздух, както правят всички останали, а всъщност сме целите „в пролетна умора и печал“, както пеят братя Аргирови.

тревожност
iStock/Getty Images

И тогава си казваме – какво става с нас?

Не би било честно да отговаряме - „нищо“. Защото истината е, че може би става дума за състояние, наречено Сезонно афективно разстройство, което ни „хваща“ най-често по едно и също време всяка година. Може би то е част от по-сериозна депресия, но това със сигурност трябва да бъде потвърдено от специалист.

Повечето хора страдат от него през есента и зимата, но не са малко и тези, които попадат под ударите му през пролетта и лятото. Свикнали да наричаме лошото настроение и липсата на енергия „пролетна умора“, може би е добре да престанем и вместо това да се поровим малко и да научим дали не развиваме именно това състояние.

Най-често срещаните усещания и симптоми на сезонно афективно разстройство включват чувство на депресия, липса на интерес към доскоро любими занимания, никаква енергия, проблеми със съня (прекалено дълъг сън или пък обратното – невъзможност да заспим), флуктуации в теглото, промени в апетита, тревожност, раздразнителност, проблем с концентрацията, връхлитащо чувство на вина, безпомощност и безнадеждност.

Допълнителни утежняващи фактори може да допринесат за влошаване на симптомите – злоупотреба с лекарства, неглижиране на състоянието ни, други разстройства (например хранителни), липса на подкрепа от близките, отдръпване от социални активности и т.н. Така пролетта, вместо време за радост и социално сближаване, може да се окаже, че животът ни не е такъв, какъвто искаме

тревожност
iStock/Getty Images

Как да се измъкнем?

Ако симптомите ви са тежки, отразяват се пагубно на личния ви живот и дори представляват опасност за живота ви, незабавно трябва да потърсите помощ от специалист.

В по-леките случаи може да се справите и сами:
 
  • Първо, помислете кое е това, което ви причинява лошото настроение и тревожността. Дали е промяната на рутината – това, че сте по цял ден и нощ с децата вкъщи и се грижите за тях; това, че не можете да излизате и да се виждате с приятели и колеги, а вместо това се налага да работите от вкъщи; това, че бюджетът ви е свит и нямате сигурност за бъдещето.... Приемете, че това е само временна ситуация и тя все някога ще приключи.
  • Планирането напред във времето помага много – помислете какво ще правите няколко месеца напред. Може да дадете децата на родителите си през лятото или пък да заминете заедно на почивка.
  • Не се фиксирайте в прекалено „здравословни“ навици, но гледайте и да не ги загърбвате тотално, и да се отдадете на тотален разгул, без никаква мисъл за бъдещето. Не се самообвинявайте – щадете се и си давайте „свободно“. Не сте робот!

Много хора намират облекчение, когато комбинират всичко това с продукт, който се бори със симптомите на депресия и тревожност, а когато стане дума за депресивни състояния, веднага се сещаме за Ремотив®*. Това е лекарствен продукт на билкова основа, използван за лечение на симптоми на лека до умерена депресия. Симптомите, при които е приложим Ремотив®*, включват депресивно и лабилно настроение, вътрешно безпокойство, тревожност, състояние на напрегнатост.

Ремотив®* съдържа стандартизиран екстракт от жълт кантарион (Hypericum perforatum)  носещ също името билка на Свети Йоан (St. John’s wort).  Екстрактът от  жълт кантарион се използва като средство за облекчение на тревожност, раздразнителност, нервност, чувство на безпокойство. Ремотив® има положителен ефект върху настроението и може да засили мотивацията по време на емоционална несигурност, използва се за лечение на депресивни състояния и епизоди на депресия. Препоръчваната доза за възрастни е 1 таблетка, два пъти дневно, сутрин и вечер, по време на или след хранене, с достатъчно количество вода.  За пълноценен ефект е необходимо да го приемате поне 4 седмици.

Ремотив® не съдържа лактоза и е подходящ за употреба и от диабетици.

УСМИХНИ СЕ ПАК!

Растителен лекарствен продукт. Съдържа екстракт от жълт кантарион. Лекарство за възрастни над 18 годишна възраст. Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание. Преди употреба прочетете листовката.

Рег. No. A0240/10.10.2019

КХП No BG/MA/MP-44758/26-02-2019