Историята на Цезар и Ана Белейн - едно испанско семейство, осиновило българче, е подобна на много други. Но в същото време тя се различава от тях. Тяхната история е един открит урок по родолюбие, за който разказва нашият сънародник Любо Миланов.

Семейството живее в Мадрид, но родителите държат детето да познава българските традиции, култура и език, като за целта всяка седмица го водят на уроци в българското неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид.

Те смятат за свой дълг да запазят връзката на тяхното дете с българските му корени. „Не можем да позволим да минат 10 или 12 години и да кажем: Доведохме те от България, но не знаем нищо за нея. Наш дълг е като родители да запазим тази връзка с корените, да знае нашата дъщеря откъде идва“, казват те.

испанско семейство
netinfo

Семейството смята още, че работата, която се извършва в неделното българско училище е невероятна, защото показва традициите, историята, празниците.

Българчета учат родния език в Мадрид (ВИДЕО)

„България, за да ти даде дете, трябва да е сигурна, че това дете ще е в добри ръце. За нас е важно детето ни да е щастливо. Нашата дъщеря беше много добре възпитана. В Испания не е така“, смятат те.

испанско семейство
netinfo

Те споделят още, че харесват София, невероятната ни природа, планините. Смятат, че българите са топли, гостоприемни и възпитани хора. И са много благодарни за своето дете.

Българската поезия оживя в „Квартала на буквите“ в Мадрид (ВИДЕО)

Автор на видеото: Любо Миланов

И още:

Американско семейство спаси българско сираче (ВИДЕО)

Момчета, осиновени в САЩ, търсят корените си след 20 години

Между 5 и 10% от българчетата в чужбина посещават българско училище