Искат от лекарите в Пловдив накуп 1500 лева за кабинет в ДКЦ
Искат от лекарите в Пловдив накуп 1500 лева за кабинет в ДКЦ / снимкa: Sofia Photo Agency

Община Пловдив е увеличила наемите и издръжката на кабинетите в Диагностично-консултативните центрове /ДКЦ/ и е въвела предплата за текущия месец, без да информира колегията. За това алармира председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев.

Колегите му са научили за това преди дни, когато от касите на бившите поликлиники са поискали да платят до 5 август накуп три месечни вноски, чиято средна стойност е около 1500 лева. По досегашния ред би следвало в края на юли, когато джипитата получават превод от Здравната каса за юни, да платят само за предходния месец, обясни д-р Калайджиев. Ако трябва да платя три наема накуп, оставам с нула лева през август, реагира лекарят от ДКЦ – 2.

След 13 август сдружението на джипитата ще търси среща с кмета на Пловдив Славчо Атанасов и със съветниците от здравната комисия, които преди три месеца са обещали на събрание в ДКЦ – 1, че наемите на кабинетите не само няма да се вдигат, но ще се търси вариант и за намаляването им.

„Новите ставки и новият ред за плащане са въведени с анекси, представени от управителите на ДКЦ. Те са само с точки, членове и алинеи, подписали сме ги между два прегледа, без да разберем за удара”, казаха джипита от практика, която ползва помещения в ДКЦ – 2.

Наемите са увеличени с приемането на новите размери в общинската наредба, с които трябва да се съобразят и общинските търговски дружества, обясни ресорният заместник-кмет Георги Григоров. Той добави, че в договорите на джипитата има клауза за промяна на тарифите при актуализация на размерите им от Общинския съвет. Наемите за юни, юли и август се търсели накуп, тъй като новите цени са в сила от юни.

"ДКЦ вече искат предплата за месеца до пето число по препоръка на бюджетната комисия в Общинския съвет и след остри забележки от страна на балансовата комисия", обясни въвеждането на новия ред за плащане управителят на ДКЦ – 1 д-р Георги Кръстев. Според него увеличението не е голямо – около 30 лева за наем и издръжка на стандартен кабинет. Големият проблем е, че от три години парите, които Здравната каса плаща на лекарите, не са коригирани дори и с инфлационния индекс, каза Кръстев.