„Екобулпак” вложи 3,4 млн. лева в нова сепарираща инсталация
„Екобулпак” вложи 3,4 млн. лева в нова сепарираща инсталация / Sofia Photo Agency
100 000 тона битов отпадък годишно е капацитетът на втората инсталация за предварително третиране на отпадъци в София. Инсталацията бе официално открита край столичния квартал „Требич”. Тя е съвместен проект на Столична община и фирма „Екобулпак”. На откриването присъстваха министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и кметът на София Бойко Борисов. В инсталацията за предварително третиране на отпадъци от „Екобулпак” са инвестирали 3,4 милиона лева.

„С тази инсталация, която пуснахме за рекордно кратко време – за пет месеца, Столична община прави предварително третиране на отпадъка и се изпълняват европейските директиви в българското законодателство”, обясни Видьо Видев, изпълнителен директор на „Екобулпак” за новото съоръжение.

Според Бойко Борисов инсталациите ще са от голяма помощ за столицата, защото с тях ще стигне времето за отпадъците, за да не възникне криза в София. „Софиянци може да са доволни, че проблемът е решен”, каза още кметът.

По думите на Джевдет Чакъров сепариращата инсталация е част от интегрираната система за управление на отпадъците, която пък е отговаря подобаващо на една европейска столица.