Детекторът на лъжата не улавя чувствата
Детекторът на лъжата не улавя чувствата / снимка: sxc.hu
Детекторът на лъжата не улавя чувствата
22550
Детекторът на лъжата не улавя чувствата
  • Детекторът на лъжата не улавя чувствата

Изследванията с детектора на лъжата могат да определят като истина и лъжа само действия, а не чувства. Това съобщиха от Българската полиграфска асоциация. Експертите заявиха, че променливи човешки чувства като обичам, вярвам и харесвам не могат да бъдат измерени от полиграфа, тъй като той отчита дали е извършено или не определено действие. Те уточниха, че начинът, по който се ползва полиграфът в телевизионните предавания е напълно погрешен.

Тестът с детектора на лъжата минава през 3 етапа - предварително интервю, инструментална част и следствено интервю. Председателят на Българската полиграфска асоциация Росен Йорданов уточни, че резултатите не са 100% сигурни, но въпреки това те са изключително надеждни. Голямо значение има и начинът, по който е зададен въпросът.

Росен Йорданов: „Можете да питате дали един човек е взел някакви пари, да кажем 50 лева от бюрото на друг човек, ако те не му принадлежат. Не е етично спрямо метода да го питате дали е мислел да ги вземе или се е надявал да ги вземе и да не го хванат, и всякакви такива - и това да бъде въпрос, върху който да градим нашите изводи - дали му се е искало да ги вземе и дали смята да ги вземе. Тези неща са нетрайни. Човек може да променя отношението си към тях".

Резултатите се изготвят на базата на физиологичните реакции на подложения на тест човек. Експертите казаха още, че съществува малък шанс детекторът да бъде излъган, но това е на практика невъзможно при наличието на достатъчна информация и конкретно зададени въпроси.