Чаша вино е като тренировка за мозъка
Чаша вино е като тренировка за мозъка / Thinkstock/Getty Images
Чаша мерло или совиньон блан е като тренировка за мозъка, защото изпиването й го ангажира повече от всяка друга дейност, съобщи в. "Дейли мейл".

Пиенето на вино предизвиква реакции както в сензорните, така и в емоционалните части на мозъка, установи проф. Гордън Шепърд от университета Йейл. Движението на напитката през устата и на наситения с алкохол и аромати въздух през носа предизвиква мозъка да определи букета. Най-важната част от това "активиране на мозъка" е, когато издишваме наситения с вино въздух, след като сме го помирисали. То е по-силно като стимул от наслаждаването на музика или дори решаването на трудна математическа задача.

Ето защо трябва да пиете червено вино, когато пушите

Проф. Шепърд мисли, че букетът се изгражда в мозъка подобно на цветовете, но зависи и от емоционалната връзка на пиещия с виното в чашата. Мозъкът изгражда цветовата картина с информация от очите как светлината пада върху заобикалящите ни обекти.

Възприемането на виното обаче "зависи много от спомените ни и емоциите, както и от тези на хората, с които го споделяме". Други фактори, които се отразяват върху вкуса на виното, са полът, възрастта, генетично обусловеният състав на слюнката.

Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето

Изплюването на виното при дегустация пречи на пълното наслаждаване на сложния му букет. Проф. Шепърд препоръчва на пиещите да "гълтат всяка капка".

Проф. Шепърд изкова термина "неврогастрономия", за да опише изследването на механизмите, с които мозъкът създава усещане за вкус и аромат. Той твърди, че вкусът е чиста илюзия, създадена от сетивата и емоциите в мозъка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА