Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето
Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето / ThinkStock/Getty Images
Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето
82300
Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето
  • Чаша вино дневно се отразява добре на сърцето

Консумацията на една до седем чаши червено вино седмично помага за благоприятния ритъм на сърцето. Твърдият алкохол обаче трябва да се консумира много сдържано. Това съветва един от най-добрите кардиохирурзи в България доц. Пламен Панайотов, който завежда Клиниката по кардиохирургия във варненската болница "Св. Марина".

Медикът припомни, че нацията, установила първа, че червеното вино намалява холестерола и подобрява мастната обмяна, са французите. Това е и причината те да страдат по-рядко от исхемична болест на сърцето и от атеросклероза, независимо от факта, че консумират най-мазните сирена.

„Имаме да извървим дълъг път като нация - има хора, които започват да се хранят здравословно, започват да тичат, да се грижат за физическата си кондиция, но все още ходенето на профилактични прегледи не е станало рутина. Малцина са тези, които срещам, които регулярно веднъж в годината правят профилактични прегледи. А това е пътят", каза специалистът.

Все още в България културата да живеем така, че качеството ни на живот до дълбока старост, трябва да бъде изграждана, смята той.

Червеното вино в малки количества - една до седем чаши седмично - помага, каза той. „Още през 1996 година французите излязоха с голямо проучване, че чаша-две червено вино дневно помагат за намаляване на холестерола, за подобряване на масната обмяна и като цяло се отразява добре на сърдечно-съдовата система. Оттам излиза и известният френски парадокс - французите консумират може би най-мазните сирена, но нямат толкова тежка исхемична болест и артериосклероза, колкото другите нации, в които това не е толкова обичайно", каза той.