/ ThinkStock/Getty Images
IBM Research възлагат големи надежди на изкуствения интелект, блокчейн технологията, решетъчната криптография и квантовите компютри. Това става ясно от ежегодното събитие „5 в 5“, в което компютърният гигант ежегодно прави 5 прогнози за технологичното развитие, което се очаква да промени бизнеса, а и ежедневието ни през следващите 5 години.

Ето и кои са петте прогнози, които от IBM очакват да се случат в следващите пет години.

1. Квантови компютри

Днес все още това е територия, на която почти изцяло оперират само изследователи. От IBM очакват обаче до пет години квантовите компютри да са mainstream, като тяхното внедряване в бизнеса ще доведе до изчезването на определени професии, но също така и до възникването на нови. Те ще могат да решават проблеми, които до този момент сме считали за нерешими. От IBM дори онагледиха примера си – с разработвания от тях квантов компютър, успяха да симулират връзките на атомно ниво, които сформират молекулата на берилиевия дихидрид (BeH2), която е най-сложната молекула, която е симулирана до този момент на квантов компютър.

„Когато се появи завършен квантов компютър, той ще може да извършва изчисления, със скорост и в обеми, които са непосилни за днешните дигитални компютри“ – коментира Георги Кацаров от Софтуерния университет.

2. „Криптографски котви“

Става въпрос за микроскопични компютри, които IBM вече произвеждат. Те са с размер 1х1 милиметър. Разбира се, при такива мащаби изчислителната мощ не може да е много голяма, но в случая е важно да е достатъчна за тяхното предназначение. А то е да удостоверява автентичността на ежедневните продукти, дори хранителни такива. За целта микроскопичният хардуер ще използва блокчейн технология, която ще гарантира автентичността на продукта.

3. Решетъчна криптография

От IBM определено вземат предвид собствените си прогнози. Според тях квантовите компютри ще навлязат в нашето ежедневие в рамките на следващите пет години и тяхната скорост на изчисления ще разбие за отрицателно време всички съществуващи системи за криптиране, които се използват при настоящите дигиталните технологии. За това квантовите компютри ще имат нужда от нов метод на криптиране на данните и решетъчното криптиране според IBM е отговора, от който квантовите компютри имат нужда. Проекта вече е представен пред правителството на САЩ.

4. AI направляван мониторинг на океаните

Океаните са мръсни. И решението за овладяване на проблема, според IBM ще се окажат роботи-микроскопи, които ще са захранвани софтуерно от изкуствен интелект. Тези автономни микроскопи ще са свързани в единна мрежа, която ще обхваща целия свят и ще предава информация за състоянието на водите в реално време.

5. Пристрастен и безпристрастен изкуствен интелект

„Пристрастният“ изкуствен интелект е обречен да загине, докато безпристрастният ще оцелее. Според изследователите от IBM до пет години „ще имаме нови решения за да контрираме същественото увеличение на количеството „пристрастен“ изкуствен интелект и алгоритми. Работейки за да разработим AI системи, на които можем да се доверим, за нас е от критично значение да разработим и обучим тези системи чрез данни, които са интерпретируеми, честни и най-вече освободени от расови, полови или идеологически пристрастия“.