150 000 млади българи имат хранителни разстройства
150 000 млади българи имат хранителни разстройства / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
150 000 млади българи имат хранителни разстройства
26150
150 000 млади българи имат хранителни разстройства
  • 150 000 млади българи имат хранителни разстройства

Около 150 000 са младите хора в страната, които страдат от хранителни разстройства. Това заяви Владимир Томов - председател на Конфедерация „Защита на здравето, които съвместно с Фондация „Природа и здраве за България" стартират Национална информационна кампания за повишаване на общата информираност за проблемите свързани с анорексията и булимията.
 
Статистиката сочи,че около 20% от болните от такива хранителни разстройства умират. Анорексията засяга между 0,5% до 1 на 100 от женското население, а булимията от 1 до 3% от младите жени. По думите на Томов мъжете също не са застраховани от тези заболявания, но те боледуват 10 пъти по-рядко. „Този вид заболяване в своите крайни фази, е изключително тежко и опасно. Засяга предимно жени между 14- и 36-годишна възраст", обясни той.

Сред целите на кампанията за  обща информираност за тези заболявания са и разкриване на специализирана болница за лечение на хранителни разстройство, създаване на дневен център за долекуване, заяви изпълнителният директор на Фондация „Природа и здраве за България" - Росица Камараш.

„В новите промени в закона за здравето, за болничните заведения, видях нещо, което страшно ми хареса. Има място за тези болни в специалните центрове за психично здраве, част от тях могат да бъдат дневни, а част от тях могат да бъдат и с легла, което наистина е нещо ново по пътя на лечението и профилактиката на тази болест", заяви тя.

По думите на д-р Надежда Стоева - началник на Диагностично консултативен блок в Пета МБАЛ София, заболелите от хранителни разстройства постъпват за лечение едва, когато животът им е застрашен, в крайните фази на заболяването.