Левичари е имало винаги. В древни времена те са били считани за вещици и вещери и изгаряни на клада. Смятало се е, че са обладани от злото. Дори английската дума „sinister“, която е дошла от латински, постепенно е изгубила своето традиционно значение на “ляв” и е започнала да значи само „лош“ и „зловещ“.

Има множество теории защо някой хора са левичари.

левичар
ThinkStock/Getty Images

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Най-известните левичари в света

Едно от последните изследвания сочи, че най-вероятно всичко се свежда до гръбначния мозък. Екип от учени от университета Рур в Бохум, Германия, са открили, че генетичната активност в гръбначния мозък, която е била асиметрична, докато плодът е бил в утробата на майката, е истинската причина някои хора да се раждат левичари.

Левичарите имат по-добър сексуален живот

Движението на ръцете и дланите започва в мозъка и по-специално в областта, наречена моторен кортекс, която изпраща сигнали към гръбначния стълб, които се превръщат в движение.

Много известни личности от историята са били левичари: Юлий Цезар, Толстой, Пикасо, Барак Обама, Пеле, Анджелина Джоли и Никол Кидман и др.

И още:

Какво могат левичарите по-добре от другите?

Левичарите са по-страхливи от десничарите

Папагалите са левичари

Ако левичар пропише с дясната ръка, променя мозъка си

Още любопитни новини по темата четете в рубриката „На училище“

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук