Левичарите са по-страхливи от десничарите
Левичарите са по-страхливи от десничарите / снимка: sxc.hu

Левичарите са по-страхливи от десничарите, сочи ново изследване. Психолозите установили, че хората, които гледат осем минутен клип от страшен филм проявяват повече симптоми, свързани с пост травматичен стрес, ако са левичари, отколкото десничари.

Когато били помолени да си припомнят събитията в клип от наситения с напрежение край на трилъра "Мълчанието на агнетата", левичарите дали по-разкъсан разказ, изпълнен с повече повторения, от десничарите. Този ефект е обичаен за хората, страдащи от пост травматичен стрес. Учените смятат, че резултатите им могат да дадат ново обяснение защо хората развиват пост травматичен стрес и за начина, по който мозъкът се справя със страха, пише БГНЕС.

"Симптомите на пост травматичен стрес са почти два пъти повече, отколкото при десничарите. Използвахме част от филма "Мълчанието на агнетата", за която знаем, че събужда страх, така че можехме да сравним разказите с филма. Левичарите имаха значително по-фрагментирани спомени и повече повторения. Изглежда, че след преживяването на страшно събитие, дори само на филм, левичарите проявяват поведение, подобно на това на хората, страдащи от пост травматичен стрес", заяви д-р Каролин Чаудхари от университета Кралица Маргарет в Единбург, която провела изследването.

"Мълчанието на агнетата" с участието на Антъни Хопкинс като серийния убиец Ханибал Лектър и Джоди Фостър като агента на ФБР Кларис Старлинг се смята за еди от най-напрегнатите трилъри, създавани някога.