Д-р Вяра Церовска е новият ГЕРБ-кмет на Перник
Д-р Вяра Церовска е новият ГЕРБ-кмет на Перник / снимка: Dariknews.bg

Перник ще се управлява от кмет на ГЕРБ в следващите четири години. Според паралелното преброяване в партийната централа на протоколите от балотажа, на кметския стол в новия мандат за местна власт ще бъде д-р Вяра Церовска, която сменя позицията си на досегашин народен представител.

На балотажа тя се изправи в конкуренция за народния вот срещу БСП-кандидата Ерик Рангелов, когото още на първия тур на изборите поведе с 9000 гласа. ГЕРБ има избрани управленци и в повечето кметства в община Перник.

Към спечелилите на първия тур кметове на ГЕРБ в селата Люлин, Голямо Бучино, Рударци, Кралев дол, Дивотино, Селищен дол, кварталите "Кълкас" и "Църква", след балотажа днес се присъединиха и селата Драгичево, Кладница, град Батановци, квартал "Бела вода" и най-голямото пернишко кметство "Изток", където вотът бе спечелен от Емил Костадинов срещу опонента му от БСП Михаил Михайлов.

Избирателната активност на балотажа в Перник е 32,38%. Избори на 1 ноември се проведоха и в община Трън, където са гласували 73,91% от избирателите, в община Брезник със 71,9% гласували и в община Радомир с 41,87% избирателна активност. Община Радомир е с нов стар кмет от ГЕРБ - Пламен Алексиев.

Към 19.00 ч. всички избирателни секции в региона са приключили работа. Охраната на полицията продължава до предаване на изборните материали в Районната избирателна комисия. Не са регистрирани нарушения на обществения ред и престъпления, свързани с вота.

Служителите на група „Български документи за самоличност” при МВР-Перник и Районните управления са издали общо 17 удостоверения за гласуване в периода от 30 октомври до 18 часа на 1 ноември. В деня на вота са връчени 16 лични карти, а за периода 23 октомври - 1 ноември общо 340.