/ / iStock/Getty Images
Темата се обсъжда много в социалните мрежи - животът в изолация ще доведе до наддаване на телесно тегло, предаде Франс прес. Става въпрос за неизбежно последствие, но и за чудесна възможност да се заемем с готвене, увериха експерти.

"Не знам дали ще сме помъдрели след края на това изпитание, но със сигурност ще сме затлъстели. Аз самата съм склонна да похапна шоколад, вместо ябълка. Това може да ни изиграе лоша шега", предупреди диетоложката Беатрис дьо Рейнал, която съветва да се намали консумацията на храна.

Полезно: Как да не надебелеем по време на изолацията вкъщи

диета
iStock/Getty Images

Заседнал начин на живот, намалена физическа активност, близост до хладилника и изкушения формират експлозивен за поддържане на линията коктейл, който е уникален за толкова дълъг период.

"Вече имахме опасения, свързани с недостиг на някои продукти по време на войната в Персийския залив или през периоди след атентати, когато хора се затваряха вкъщи, но отиваха на работа. Но в случая част от населението не работи и не се движи", заяви Паскал Ебел от Френския център за изследване и наблюдение на условията на живот.

"При липса на каквато и да било физическа активност, човек гори 200-400 калории по-малко. Затова трябва да намалим порциите и да се движим", поясни диетоложката Женифер Обер.

Когато периодът генерира много стрес поради страх от смърт, болести или финансови проблеми, храненето е своеобразно убежище. При положение че прекарваш цялото си време у дома, е лесно да ядеш повече, отколкото е разумно, отбеляза Британската фондация по храненето.

Хапвайте чесън за здраве: Полезен е и има решение за лошия дъх след това

диета
iStock/Getty Images

Животът в изолация има своето отражение и върху начина на хранене.

"Хората, които имат деца, ще е добре да сготвят спагети болонезе, за да може всички да са доволни. Така ще се избегне възможността родителите да убеждават децата си да консумират нежелано от тях ястие, например спанак", каза експертът Джулиан Мърсиър.

Паскал Ебел обаче припомни, че не всички готвят у дома и че в някои домакинства с ниски доходи липсват готварски печки.

Храни за повишаване на имунитета по време на коронавирус

диета
iStock/Getty Images

С това е свързана тенденцията да се консумират готови храни, които изчезнаха от супермаркетите, след като хората първоначално се втурнаха да купуват тестени изделия и ориз.

Експертите препоръчват хората да консумират храна само в определени часове на деня, а не цял ден, да са активни физически и да готвят възможно най-често у дома.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА