Жените са начело на Уаканда в продължението на „Черната пантера“, съобщи Ройтерс. Любимият крал Тчала умира в началото на „Черната пантера: Уаканда завинаги“. Сценарият беше променен заради смъртта на актьора Чадуик Боузман през 2020 г.

Той почина след битка с рака точно преди началото на снимките. „Уолт Дисни“ и „Марвъл“ решиха да не поверяват ролята на Тчала на друг актьор. Вместо това режисьорът и сценарист Райън Куглър дава повече възможности за изява на женските образи във филма.

Риана се завръща към музиката за саундтрака на продължението на "Черната пантера"
 

„Тчала се ограждаше със силни жени“, каза актрисата Летиша Райт. „В този филм виждаме жените още едно ниво нагоре.“
 

Черната пантера
Филм Форум

„Черната пантера“ е първият филм за супергерой с доминиращо присъствие на чернокожи актьори. Филмът донесе 1,3 млрд. щатски долара приходи от прожекциите по целия свят и стана първата продукция с подобен сюжет, номинирана за награда „Оскар“ в категорията за най-добър филм.

Летиша Райт играе ролята на Шури, сестра на Тчала и талантлив учен, която предпочита да остане в лабораторията си и да скрие болката си сред технологията. Но натискът, който получава от кралица Рамона – в ролята Анджела Басет, и външните заплахи я подтикват към действие. В опитите да ръководи Уаканда й помагат воинът Окойе (в ролята Данай Гурира) и супершпионинът Нейкиа (Лупита Нионго).

Мъжете и жените са равни в Уаканда, казва Нионго. Според актрисата филмът дава добър пример. „Не би трябвало да се впечатляваме, когато жените управляват. Те са много способни.“

Как Чадуик Боузман сътвори история месеци след смъртта си

Филмът показва подводната цивилизация Талокан, която произлиза от древна общност на маите. Мексиканският актьор Теноч Уерта играе Намор, вождът с крала на краката. „Марвъл“ работи с консултанти специалисти по мезоамериканска цивилизация, за да може да развие сценария и да създаде правилните костюми. Уерта е учил езика на маите специално за ролята.

„Учени сме да се срамуваме от кроените си. Най-накрая можем да бъдем в мир с тях“, казва Уерта.

БТА