Сигурно ви се е случвало да пипнете нещо в офиса или вкъщи и да ви удари ток. Чувството е неприятно и води до страх, а при някои хора дори до параноя. Ако ви удря често ток, ето каква е причината:

Това се дължи на така нареченото статично електричество.

От училище знаем, че всяко нещо в тоя свят съдържа в себе си атоми. Атомите се разделят на протони, електрони и неутрони. Протоните са заредени с положителен заряд, електроните с отрицателен, а неутроните – те са неутрални. Можете да погледнете на всичко във вселената като един вид батерии, готови да се запалят. Тоест всяко нещо е съставено от заряд, което е и основната причина сапьорската професия да е толкова популярна.

Най-шантавите научни открития през 2017 г. (СНИМКИ)

Идеята е, че каквото и да пипнете, това нещо е заредено с някакъв вид електрони, които на всичкото отгоре си се трупат, докато някой хубавец мине и вземе, че ги обере. По този начин, ако не галите известно време вашата персийска котка, козината й ще си събира електрончета, а когато най-сетне решите да й отделите малко любов, мъркането ще се превърне в лек токов удар. Вие ще прихванете събралите се електрони от козината й. Обяснението е, че триещите се тела си разменят електрони.

Обясниха защо в студовете по-често ни удря статичен ток

Всеки електрон е с различен заряд и понякога това ще се изразява с привличане или отблъскване. Както балонът се прилепва към дрехите, понеже е с различен заряд от тях, така и косата ви щръква всеки път, когато бръкнете в контакта. Тя получава еднакъв заряд от контакта и просто се опитва да избяга от вас. Разбира се, не е добре да бъркате в контакта.

ток
ThinkStock/Getty Images

Удрянето на ток от повърхности зависи и от други неща – например влажността на въздуха. Много повърхности, настилки, дрехи лесно се наелектризират в условия на ниска относителна влажност, защото много сухият въздух не позволява тези заряди да се разредят по естествен начин.

Превръщаме се в нещо като кондензаторчета – зареждаме се и се разреждаме чрез всяка повърхност, до която се докоснем.

Умна гривна ни удря с ток, когато харчим прекалено много пари

Повърхностите на всякакъв вид черна техника също съдържат повече електрони.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук