Швейцария
Швейцария / БГНЕС
Британски учени обясниха защо когато времето застудее, по-често ставаме жертва на разряди със статично електричество - просто при тези климатични условия въздухът става по-добър проводник, пише в. "Дейли мирър".

За първи път от 2012 година: Сняг затрупа Рим (СНИМКИ)

Всички сме забелязали, че когато вървим по определени повърхности, като пластмасови настилки и изкуствени мокети, често ни удря статичен ток. Същото се наблюдава и при студено време. Как науката обяснява този феномен?

Учени обясниха защо женските ръце са по-студени от мъжките

Сняг затрупа Рим за първи път 2012 година
Когато времето стане студено, околната атмосфера се насища с пара и влага БГНЕС

По принцип околният въздух е добър изолатор. Което означава, че електроните не преминават лесно през него. Но когато времето стане студено, околната атмосфера се насища с пара и влага.

Зимата се завърна: Сняг, студ и затворени пътища (СНИМКИ)

Това улеснява преминаването на електроните. Те се натрупват по нашето тяло и се разпростират върху кожата ни. Когато зарядът със статично електричество стане прекалено висок, той се освобождава с искра и пукот.

Ледената красота на зимата (СНИМКИ)

Ако студът е сух, електрошоковете са по-малко. Но при студ и влага, те бързо нарастват. Можем да се спасим от тях или като изсушим въздуха в помещенията, или като носим "електронно" неутрални дрехи, като памучните. Подметките от гьон също помагат, но са много хлъзгави. Освен това може да се предпазим, като не позволим статичните заряди да се натрупат върху нас. В това отношение помага честото докосване на метални предмети.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА