Куркумата се използва в Индия от хиляди години като подправка и лечебно растение. Активната съставка в нея е куркумин, който е познат на учените с противовъзпалителните си качества. Лекарите посочват 3 от лечебните свойства на растението.

Насърчава производството на антиоксиданти

Окислителните процеси в организма се считат за едни от механизмите на стареенето и на редица заболявания. Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради своята химическа структура. Той повишава активността на собствените антиоксидантни ензими на тялото.

Намалява възпалението в ставите

Артритът е често срещан проблем при много хора. Куркуминът е мощно противовъзпалително съединение и може да помогне при артрит. При проучвания на учени от Индия, проведени с участието на група пациенти с ревматоиден артрит, ефектът от куркумина е сравним с приема на противовъзпалителни лекарства.

Намалява мускулната болка след тренировка

Интензивните тренировки могат да доведат до претоварване на мускулите, но куркумата идва на помощ. Намалява увреждането на мускулите и вероятността от развитие на възпаление.
Рамблер